Parana III, unieke motorsailer catamaran te water gelaten - nov 2018

Bij de scheepswerf Dijkstra in Harlingen is recent een uniek jacht te water gelaten: de motor sailer catamaran Parana III voor een buitenlandse opdrachtgever. Het ontwerp is van de bekende Franse naval architect Marc Lombard uit la Rochelle en het jacht is geheel in aluminium gebouwd. De overall lengte van het catamaranjacht is 19,7 meter en de breedte bedraagt 9 meter en is daarmee het eerste catamaranjacht van deze afmetingen dat in Nederland is gebouwd.

De toekomstige eigenaar heeft veel ervaring met zeilcatamarans op zee en zal deze zomer met zijn schip "binnendoor" over de grote Europese rivieren (Rijn, Donau) naar de Zwarte Zee varen en van daar naar de Middellandse Zee. Deze eerste reis vaart de catamaran als motorjacht, omdat de reis met een lange mast op dit traject niet mogelijk is. In het najaar komt de catamaran weer terug naar Harlingen en zal de mast en tuigage worden geplaatst.

De tuigage wijkt af van wat normaliter op een (zeil)catamaran wordt toegepast en heeft een zeil dat oprolt in de mast en een genoua, die eveneens elektrisch oprolbaar is. De eigenaar zal de zeilen, mede op advies van de naval architect Marc Lombard, voornamelijk gebruiken op lange halfwindse en ruime windse rakken op zijn reis over Atlantische oceaan. Met deze tuigage wordt veel brandstof bespaard en kan de eigenaar het schip en de zeilen zelf alleen bedienen middels de elektrische lieren vanaf de ruime flying bridge. Het concept als eerste motor sailer catamaran is daarmee een feit. 

Jan de Boer Catamarans heeft als partner in CATAMARIS (www.catamaris.com) het gehele project ontwikkeld en is als project manager gedurende het bouwtraject verantwoordelijk geweest voor de coördinatie tussen de werf, opdrachtgever en  toeleveranciers.

Voor meer informatie stuur een email naar info@jandeboercatamarans.nl  ter attentie van Chris Minnee.

 

Contact us